Smaki Nowej Galicji

Stowarzyszenie pn. Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja informuje, że w dniach
od 03.12.2013 r. do 05.06.2014 r. realizowany był projekt: Wydanie publikacji pt.
"Smaki Nowej Galicji" promującej przepisy kulinarne na potrawy tradycyjne oraz
produkty lokalne z terenu gmin należących do Stowarzyszenia pn. Lokalna Grupa
Działania Nowa Galicja.


Projekt realizowano w ramach Szwajcarsko- Polskiego Programu Współpracy z
nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej w ramach Funduszu Promocji
Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego w ramach projektu „Alpejsko-
Karpacki Most Współpracy” na podstawie podpisanej w dniu 23.10.2013 r. umowy nr:
II/FPPRTEN/2013/1.


Celem projektu była identyfikacja i promocja produktów lokalnych z terenu objętego
działaniem Stowarzyszenia pn. LGD Nowa Galicja, które mogłyby stać się wizytówką
regionu i przyczynić się do zwiększenia ruchu turystycznego. Wydanie publikacji
zawierającej przepisy potraw tradycyjnych ma na celu także zachowanie bogatej tradycji
kulinarnej regionu.


Publikacja oprócz przepisów kulinarnych zawiera krótką charakterystykę poszczególnych
gmin członkowskich LGD Nowa Galicja, tj. gminy Dębowiec, Jasło, Kołaczyce, Osiek
Jasielski, Tarnowiec wraz z rysem historycznym dotyczącym przygotowania potraw
tradycyjnych. Jeden rozdział poświęcony jest procedurze rejestracji produktów lokalnych
na liście produktów tradycyjnych i korzyściom wynikającym z rejestracji produktów.
Publikacja zawiera również informacje na temat produktów pochodzących z naszego
regionu, które zarejestrowane są na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Partnerem projektu był Gminny Ośrodek Kultury w Kołaczycach.
Dotacja z Funduszu Promocji Produktu Lokalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego wynosi
12 129,86 zł, co stanowi 84,93% całkowitych wydatków kwalifikowanych Projektu.

Stowarzyszenie pn. Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja
ul. Szkolna 7
38-213 Kołaczyce
Tel. 510-180-236, 512-189-603
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.nowagalicja.itl.pl

 

Załącznik 1

Załącznik 2